Konflikter

Konflikter opstår mellem nogen. Det er så indlysende, at man måske overser betydningen af det. Oplever man en konflikt, er man ofte meget fokuseret på sagen – og især årsagen. Og måske er det ikke så hensigtsmæssigt. For måden man håndterer konflikter på, er ofte en del af problemet.

Det, der kendetegner skænderier og konflikter, er, at man glemmer at tale ordenligt og på en måde, der er anerkendende og respektfuld. Man gør det modsatte af, hvad der virker konstruktivt.

En klog mand har sagt, at bag et hvert problem gemmer sig en frustreret drøm, og en anden har tilføjet; og en oplevet erfaring af, hvordan det er, når problemet ikke er der.

At lede efter en årsag til en konflikt er ofte som at lede efter begyndelsen på en (ond) cirkel – konstater at den er der, og led i stedet for - i fællesskab - efter en løsning. Hvis man taler om problemet, bliver man ekspert på problemet. Hvis man taler om løsninger, bliver man eksperter på løsninger.

En konflikt er udtryk for, at man i en relation til en anden er stødt på en grænse i forhold til ens opfattelse af virkeligheden. Konflikter er en måde at opfatte en situation på. Det er et perspektiv, en mening, en udsigt. Det er sådan en situation ser ud fra det sted, hvor man  ”står” på det tidspunkt. Så gad vide, hvordan situationen ville se ud, hvis man ”stillede mig” et andet sted?

Einstein har engang sagt: ” Vi løser ikke problemerne ved at bruge de tankebaner, problemerne udspringer af.”

Hvad nu, hvis man valgte at se på konflikter som u-opfordrede gæstesolister til en koncert? Måske kunne man afdramatisere konflikter ved at hilse dem velkommen ved at se dem som en anledning til at blive klogere og en mulighed for udvikling.

Gå tilbage til siden om hvad vi ellers tilbyder.
Kurios   |    birgitte@kurios.dk   T. 61627815   |    henrik@kurios.dk   T. 20106624